Seznam alergenů

Tento seznam je závazný podle Nařízení EU č. 1169/2011

 

  1. Obiloviny obsahující lepek – např. pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut
  2. Korýši – např. krevety, krabi, humři
  3. Vejce a výrobky z nich
  4. Ryby a výrobky z nich
  5. Arašidy (buráky)
  6. Sója a výrobky z ní
  7. Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy)
  8. Skořápkové plody – např. mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu, pekanové, para, pistácie, makadamové
  9. Celer
  10. Hořčice
  11. Sezamová semínka
  12. Oxid siřičitý a siřičitany – pokud jsou v koncentraci vyšší než 10 mg/kg nebo 10 mg/l
  13. Lupina
  14. Měkkýši – např. slávky, ústřice, olihně, hlemýždi